Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) с предупреждение за оранжев код в 14 области от Западна

...
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) с предупреждение за оранжев код в 14 области от Западна
Коментари Харесай

Опасно време в цялата страна

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) с предупреждение за оранжев код в 14 области от Западна и Централна България, и от първа степен - жълт код, за останалата част от страната, за усложнена зимна конюнктура. Ще има значителни снеговалежи с формиране на снежна завивка сред 5 и 15 сантиметра, в планинските региони - до 25-30 сантиметра. Ще има и рязко намаляване на температурите, съпроводено с сдържан вятър, с условия за виелици и навявания. Това се оповестява в картата с предупредителните кодове за рисковите метеорологични феномени, оповестена в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.   

От Национален институт по метеорология и хидрология издават и предупреждение за мощен вятър по брега на морето. С прекосяване на леден фронт вятърът от север ще се усили с пориви до15-20 метра в секунда (7-8 бала по Бофорт).В цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток, ще е сдържан, краткотрайно мощен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с повсеместни валежи, най-вече от сняг, преди обяд в Югоизточна България и крайните югозападни региони от дъжд, само че със застудяването и там бързо ще преминават в сняг. Ще се образува снежна покривка, в множеството райони между 5 и 10 сантиметра; в Предбалкана и Рило-Родопската област, където ще има условия преваляванията да са обилни, дебелината на снежната завивка ще доближи до 25-30 сантиметра.

В Дунавската низина, Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи, ще има снежни виелици и ще се образуват навявания.

Сутринта температурите ще бъдат сред 0 и 5 градуса, през деня ще се понижават и към 14:00 ч. ще бъдат между минус 3 и 2 градуса. През нощта против неделя от север валежите ще стартират да отслабват и да стопират.

Над планините ще е облачно с превалявания от сняг. Ще се образува снежна завивка. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа мощен североизточен, а по билата - югозападен вятър. Температурите ще се намаляват и оптималната - на височина 1200 метра, ще е към минус 2 градуса, на 2000 метра - към минус 7 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно с превалявания, като до обяд и по южното крайбрежие, дъждът ще премине в сняг. Ще духа мощен североизточен вятър. Максималните температури ще са сред 0 и 5 градуса. Температурата на морската вода ще е от до 7 до 9 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, осведомят още от Национален институт по метеорология и хидрология.

В неделя сутринта към момента тук-там в Рило-Родопската област ще превалява слаб сняг, само че бързо ще спре. Облачността ще се разкъсва и понижава, над доста региони до предимно слънчево. В по-голямата част от страната вятърът ще отслабне, единствено в източните региони ще остане до сдържан от север. Студено време с минимални температури сред минус 9° и минус 4° и оптимални - сред нула и 5°.

В понеделник времето ще бъде предимно слънчево, сутринта ще е студено, а дневните температури ще се покачат с 4-5 градуса. Преди обяд на обособени места в низините ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност. (НИМХ)

От 5 часа през днешния ден (20 януари) до 17 ч. на 21 януари - неделя се ограничава движението на тежкотоварни камиони над 12 т по републиканската пътна мрежа на територията на област Враца. Времената възбрана за прекосяване се вкарва поради предстоящите интензивни превалявания от сняг, снегонавявания и поледици. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР